Termékek Menü

8 tipp a levendula virágvíz kreatív használatára

8 tipp a levendula virágvíz kreatív használatára

A levendula hidroszol, azaz más néven virágvíz, a levendula lila virágainak a vízgőz lepárlása során keletkezik. Amikor a virágokból kivonják az illóolajat, ezt a vízgőz segítségével teszik, később a vizet és az illóolajat különválasztják. A hidroszol a lepárlás során visszamaradó víz, aminek van némi illóolaj tartalma. Ugyanakkor ez egy olyan különleges víz, ami a csodás illata mellett, rendelkezik a növény összes tulajdonságával is. A levendula virágvíz egy frissítő és egyben relaxáló hatással rendelkező, meglepően sok sok célra használható spray.

Mint minden természetes virágvíznek, a levendula virágvíznek is nagyon sokféle felhasználási módja létezik. Az otthoni levegő felfrissítésén kívül használhatjuk hajmosás után öblítő vízként, vagy akár vasalás során a ruhák és ágyneműk illatosítására.  Most nyolc kreatív ötletet szedtünk össze, amire biztosan nem gondoltál, hogy alkalmas lehet a levendula virágvíz használatára.

1. Használjuk légfrissítőként!

Tudtad, hogy a mesterséges levendula illat tartalmaz számos egészségünkre káros anyagot is? Emellett sokszor túl intenzív illattal rendelkezik, ami kisgyermekek számára nem a legjobb választás. Alkalmazd inkább a természet adta lehetőséget az illatosításra, amellett, hogy egy levendula mező illatát fogja idézni a házad, a levendula vírus és baktérium ellenes tulajdonságait is kihasználhatod. Nem utolsó sorban kisgyermekek mellett is nyugodtan használhatod. Egyszerű a használata, permetezd a levegőbe, vagy tedd a párásító készüléked tartályába.

2. Készíts belőle aromaterápiás fürdőt!

Az aromaterápiában elsősorban az illóolajokat használjuk fel, de a hidroszolok is hatásosak, kellemes aromát adnak a fürdővíznek. Különösen alkalmasak kisgyermek esetén történő használatra. A levendula virágvíz használata nagyon kellemes élmény a fürdés során, csodálatos illata mellett erős pihentető hatással rendelkezik, mely enyhíti a stresszt és nyugtatja az izmokat.

3. Természetes kutyaápoló szer

Igen, bármilyen meglepő is, egyre többen használják a természetes növényi szereket házi kedvenceik ápolására is. A kutyák gyakran megsérülnek, kisebb horzsolásokat szereznek a játék során. A levendula virágvíz külsőleg használva segít a bundájukat tisztán és fényesen tartani, illetve segít fertőtleníteni és gyógyítani a sebeket.

4. Arc lemosó

Sokan keresik a természetes arcápolás lehetőségeit, hogy elkerüljék a káros anyagokat és szintetikus illatokat. Érdemes kipróbálni a levendula virágvizet arclemosóként. Antiszeptikus és baktériumellenes hatásai révén a levendula virágvíz a nap folyamán megőrzi arcunk tisztaságát és frissebb fiatalosabb megjelenést biztosít. Különösen hatásos a gyulladt problémás bőr esetén, a bőrpír enyhítésben.

5. Hajmosás utáni öblítő

Sör vagy almaecet a fényes hajért? Sokkal egyszerűbb és jobb alternatíva a levendula virágvíz használata hajöblítőként. Mivel baktérium és gombaellenes hatással is rendelkezik, jelentősen hozzájárul hajad fényességéhez és egészségéhez.

6. Otthoni takarítás

Sokan nem szeretik a takarító szerek erőteljes illatát, esetleg a család érzékenyebb tagjainál allergiás reakciót is okozhatnak ezek a mesterséges illatok. A levendula virágvíz különösen alkalmas a szódabikarbónás felmosáshoz adva illatosításnak vagy a munkalapok asztalok gyors fertőtlenítésére.

7. Vasaláshoz desztillált víz helyett

A gőzvasalók tartályába általában desztillált vizet teszünk, mivel a csapvíz keménysége miatt kirakódásokat észlelhetnénk a vasalón. De miért ne tehetnénk bele a levendula virágvizet? A levendula hidroszol egyfajta desztillált víz egy kevés illóolaj tartalommal. Tökéletesen megfelel a vasalóban való használtra is, miközben nagyon finom illatot ad ruháinak is.

8. A babák virágvize

Levendula virágvíz különösen alkalmas pelenkázás utáni frissítéshez, vagy fürdővízéhez adva. Nyugtató hatása révén segíti a mély álomba szenderülést. Sokan készítenek házi baba popsitörlőt, mely semmi káros anyagot nem tartalmaz. Ennek is kiváló összetevője lehet a levendula virágvíz. De akármennyire gyengéd is az illóolajhoz képest, három  hónaposnál kisebb csecsemő esetén nem ajánlott a használata!

Láthatod, a levendula virágvíz, és általánosságban a virágvizek felhasználásának lehetőségei nagyon szélesek. Alkalmazd tippjeinket, vagy találj ki magad kreatív felhasználási módokat!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések