Termékek Menü

A hét illóolaja: A csodálatos orvosi zsálya

A hét illóolaja: A csodálatos orvosi zsálya Úgy megerősítelek, hogy hosszú életű leszel. Ez a jelmondata az orvosi zsályának. Talán nem is véletlenül. Nézzük hát meg, milyen tulajdonságokkal is rendelkezik ez a növény, és illóolaja.

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény. A Földközi tenger vidékén őshonos növény, itthon nem honos, de gyógynövényként termesztik és dísznövényként is sok kertben megtalálható.

Az orvosi zsálya gyógyhatásait már a rómaiak is ismerték, neve a latin salvere = megvédeni szóból ered, mivel gyógyító és védelmező növénynek tartották.

A következő mondást a salernoi iskola diákjainak tanították: „Cur morietur homo, cui salvia crescit in horto?” Nem halhat meg az az ember, akinek zsálya nő a kertjében?

Ókori görögök is használták a memória vesztés és elbutulás ellen. Az egyiptomiak pedig meddőség és pestis ellenszereként alkalmazták.

Illóolaját a leveleiből desztillálják. Ez egy sárgás zöld olaj, nagyon aromás illattal, néha kámforos aljegyekkel. Főbb összetevői a tujon, kámfor, borneol, eukaliptol.

A növény gyógyhatásai:

Fertőtlenítő és gombaölő, szájvízként orvosolja a szájpenészt és a torokgyulladást. Egy kanál friss vagy szárított zsályából készítsünk főzetet, adjunk hozzá egy kanál sót és ecetet és ezzel az oldattal öblögessünk.

Kiváló dezodoráló, csökkenti az izzadást és a testszagot, dezodoráló készítmények gyakori összetevője.

Az orvosi zsálya segít megőrizni a mentális frissességet és stimulálja az idegrendszert. Legújabb kutatások szerint pedig az Alzheimer kór ellenszere is lehet. Idősödő embereknél nagyon pozitív hatással van a koncentrációra és a memóriára is.

Az aromaterápiában az orvosi zsálya egyik legfontosabb felhasználása a fertőzések esetében a szoba levegőjének fertőtlenítése párologtatással. Ezen kívül a nehezebb teherbeesés, erős menstruációs vérzés, és a menopauza hőhullámai idején is segítséget jelent.

Kozmetikai készítményekbe az orvosi zsálya használata nagyon népszerű antibakteriális és antimikrobális tulajdonságai miatt. Hajunkat puhává és fényessé teszi a fejbőr vérkeringését pedig frissíti.

 

Milyen esetben kerüld az orvosi zsálya illóolajat?

Alkohol fogyasztás előtt és után kerüljük.

Terhesség alatt kerüljük, mivel méhösszehúzódásokat okozhat. Szoptatás idején pedig fűszerként is kerüljük, mivel csökkenti a tej termelést.

 

Próbáld ki és használd ezt a csodás illóolajat!

Lívia és az Aroma manufaktura család

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések