Termékek Menü

Amit még nem tudtál az öko takarításról

Amit még nem tudtál az öko takarításról

Minden héten mosunk, főzünk, takarítunk, de vajon ilyenkor gondolunk-e környezetünkre? Vagy még inkább a saját és gyermekeink egészségére? Ha nem kesztyűben fogok neki a takarításnak azt rendszeresen tapasztalom, hogy bőrömet kiszárítják a tisztítószerek. De sajnos én is csak az utóbbi időben tudtam meg, hogy egyes tisztítószerek használata során belélegzett gőzök irritálhatják a tüdőt, így asztma kialakulásához is vezethetnek. A mosópor helyettesítése természetes anyagokkal pedig akkor vált fontossá, amikor ijesztően pöttyösen keltünk ki az ágyból, a mosás után az ágyneműben maradt mosópor miatt.

Kismamák, anyukák és leendő anyukáknak pedig különösen figyelmébe ajánlom ezeket az ember és környezetbarát, természetes tisztítószereket.

Mosószóda:

Már az ókori egyiptomiak is használták mosásra és takarításra. Ma reneszánszát éli, hiszen egy 100%-ig környezetbarát, foszfátmentes tisztítószerről van szó.

Fehér és babaruhákhoz tökéletes választás, a színes ruhákat fakíthatja, ezért óvatosabban kell ez esetben alkalmazni, a megoldás, hogy a szokásos mosópor adag felét helyettesítsd vele.

Zsíroldó hatása miatt takarításra és mosogatásra is használhatjuk.

Mosódió:

Ez valójában a szappanfa, termésének a héja, mely 13-14 % szaponint tartalmaz. A szaponinok természetes felületaktív anyagok, melyek szerepe a nem vízoldható szennyeződések vízben való oldódásának elősegítése. A mosódió közkedvelt környezetbarát és költséghatékony tulajdonságai miatt, hiszen 3-4 db mosódiót akár három mosásnál is használhatsz. Egyedüli hátránya, hogy vízlágyító hatása nincs, ezért a ruhák beszürkülhetne. Megoldásként foltsóval, szódabikarbónával vagy mosószódával használják együtt.

Szódabikarbóna:

Környezetbarát fehérítő, szagtalanító, zsíroldó és vízlágyító szer. Használható mosáshoz, például a mosódió mellé fehérítő adalékként, de nagyon hasznos takarítószer. Takarításhoz kétféleképpen használhatjuk, készíthetünk kevés vízzel pépet, ezzel könnyen eltávolíthatók az edényekre és a tűzhelyre odaégett ételek. Egy tál meleg vízbe tegyél 2 evőkanál szódát, ezzel bármilyen zsíros felület megtisztítható. Kiváló szagtalanító.

Használata: tegyél a hűtőbe, egy kis tálkába szódabikarbónát, hogy megszabadulj a „hűtőszagtól”, de a cipődbe is szórhatsz egy keveset szagtalanítás céljából.

Aktív oxigénes fehérítő:

Más néven folt só, környezetbarát fehérítő és folttisztító, hatása a hypoéhoz hasonló, viszont nem fakítja a színes ruhákat sem, ezért „környezetbarát hypoként” is emlegetik. Vízben szétbomlik, oxigén, víz és mosószóda keletkezik belőle. A felszabaduló aktív oxigén fertőtlenítő, folteltávolító és szagtalanító hatással rendelkezik. Használható mosáshoz fehérítő és fertőtlenítő adalékként, valamint szennyezett ruhák előkezelésére, áztatására.

Citromsav:

A természetben is előforduló anyag, melyet enyhén savas kémhatása miatt szaniterek, konyhai gépek vízkőmentesítésére szoktak használni. Emellett a rozsda és gyümölcsfoltok eltávolításában is segítségünkre lehet. A citromsav savas kémhatása miatt használata során használjunk kesztyűt!

Illóolajok:

Környezetbarát mosás és takarítás illatosítói. Felmosó vízbe, és fürdőszobai, konyhai felületek lemosásához is használjunk illóolajakat. A szódabikarbóna, és a mosószóda gondoskodik a zsíroldásról, az illóolajok pedig a fertőtlenítésről.

Mosáshoz is használjunk illóolajokat! Egy literes flakonba öntsünk egy deci ecetet, vagy egy kanál citromsavat, öntsük fel vízzel, majd csepegtessünk bele 50 csepp illóolajat, minden használat előtt rázzuk össze, és öntsük a mosógép öblítő rekeszébe, mivel ez egy híg oldat nyugodtan lehet a max jelzésig tölteni. Kedvünk szerint készíthetünk töményebb változatot is, de akkor kevesebbet használjunk mosásonként.

A citromsav és az ecet nem csak az illóolajok oldódását segíti elő a vízben, hanem megakadályozza mosógépünkben a vízkő lerakodását is, emellett az esetlegesen a ruhában maradt mosószer maradványokat is semlegesíti. Az illóolajok kifejtik fertőtlenítő hatásukat, ruháink pedig tiszta és friss illatúak lesznek.

Vedd meg most akciósan, 20% kedvezménnyel az ökotakarítás alapvető kelléktárát!

Öko takarítás tisztítószercsomag most 4201 Ft helyett 3360 Ft ért!

Öko takarítás illóolajcsomag most 4787 Ft helyett 3829 Ft ért!

Lívia és az Aroma manufaktúra család

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések