Termékek Menü

Bio vagy nem bio?

Bio vagy nem bio?

Ezen a héten szeretném bemutatni nektek, hogy mi a különbség egy bio, és egy nem bio illóolaj között. Mitől is lesz bio egy illóolaj? A növények termesztését amiből az illóolajokat később kivonják, ugyanúgy és ugyanaz a hivatal ellenőrzi az egyes országokban, mint az élelmiszerek esetén. A termesztésnek és a termék előállításának is engedélyezettnek kell lennie, ezért Európában többek között az Ecocert felelős.

Az interneten számos helyen vásárolhatsz bio illóolajat, de valóban bio illóolajról van szó? Nem elég, hogy a termesztése és kezelése megfelelő legyen a követelményeknek. A bio illóolaj minőségét egy tanúsítvánnyal igazolni is kell, melyet többek között az Ecocert ad ki. Ha a terméknek nincs tanúsítványa, valójában nem is bio termékről van szó. Magyarországon a Biokontroll ellenőrzi az eladott mennyiséget és minőséget is, erről tanúsítványt állít ki. Ha bio olajat vagy egyéb terméket vásárolsz, keresd a Biokontroll emblémáját vagy nevét a terméken.

Másik nagy kérdés, hogy a bio illóolajok valóban jobb minőségűek-e? Mi különbözteti meg őket a többi illóolajtól? Az illóolajok minőségét rendkívül sok tényező befolyásolja, például hogy milyen magot vetettek el, amiből a növény fejlődik, azt hogyan gondozták, mivel kezelték, hogyan gyűjtötték be, hogyan állították elő belőle az illóolajat, és a desztilláció után hogyan kezelték.

     

Ha egy illóolajnak bio tanúsítása van, az azt jelenti, hogy kíméletes desztillációs eljárással vonták ki, és nem vetették alá elő és utókezelésnek az illóolajat. A termesztése is a biogazdálkodásnak megfelelően történt, tehát nem érte semmilyen vegyszer a növényt. Természetesen az, hogy így állították elő, még nem biztosítja a legjobb minőséget. Azért mi vagyunk a felelősek, hogy számotokra csak olyan bio minősítésű illóolajakat kínáljunk, amik kiváló minőségűek is.

Én személy szerint akkor javaslom neked a bio illóolajok használatát, ha te is a legjobb minőséget szeretnéd használni. Ha minősített bio illóolajokat használsz aromaterápiás célra, biztos lehetsz benne, hogy a legjobb döntést hoztad magad, és a családod számára.

Ezen felül, ha leszeretnéd támogatni a bio termékeket előállítását, a bio gazdaságokat, és a fenntartható fejlődést, szintén jó érzéssel használhatod a bio illóolajokat. Fontos érv még a bio illóolajok mellett, hogy a termesztés során itt is kerülni kell a rovarirtó szerek, a gyomirtók és a műtrágya használatát, ezzel is védve bolygónkat.

Remélem te is bio illóolajat választasz legközelebbi rendelésed során!

Lívia és az Aromamanufaktura csapata

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések