Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Érdekel mi a különbség az illóolaj és a növényi olaj között?

Érdekel mi a különbség az illóolaj és a növényi olaj között?

Sokakban felmerülhet a kérdés, ha mindkettőt olajnak hívják, akkor mi is a különbség? Ezt szeretném tisztázni, hiszen az illóolajok és növényi olajok között sok lényeges különbség van, ami miatt nem is sorolhatjuk őket egy kategóriába. Vegyük akkor sorra és tegyük rendbe ezt a kérdést.

A növény különböző részeiből készülnek

A növényi (más néven bázis) olajok a növények olajos részeiből például magjából, vagy dió szerű termésből készülnek. Az illóolajokat ezzel ellentétben a növény nem olajos részeiből, mint például a kérgéből, gyökeréből, leveléből és a növény aromás részeiből készítik.

Az előállítás módjában is fontos különbség van, a növényi olajakat az olajos magvakból préselik ki. Az illóolajokat viszont a növény megfelelő részeiből legtöbbször vízgőzdesztillációval (pálinka főzés) nyerik ki, így az illóolaj koncentráltan tartalmazza a növény illékony alkotó elemeit. Ez alól kivételt képeznek a citrus félék, mivel ott a héjukból sajtolják ki az illóolajat.

Alkalmazásuk

A növényi olajok nem mondhatóak koncentráltnak, emiatt a bőrön közvetlenül alkalmazva sem okoznak irritációt, és nem csípik a bőrödet. Ezzel szemben az illóolajokban  a hatóanyag koncentráltan található meg, bőrön sosem szabad őket közvetlenül alkalmazni, hiszen csíphetik és irritálhatják azt. Ezért természetes bőrápolási célra az illóolajokat, növényi olajban felhígítva szokták alkalmazni.

A levendula az egyetlen illóolaj, mely gyengédebb a bőrhöz, de ezt is csak óvatosan, inkább hígítva alkalmazzuk.

Milyen mennyiséget használjunk?

A növényi olajok nagyon sokféle bőr és hajápolási célra alkalmasak, a felhasználás módjától függ milyen mennyiségre lesz szükséged. Az illóolajok koncentráltságából eredően, általában alkalmanként pár csepp illóolajnál nincs többre szükséged. Ezért is vásárolhatsz illóolajokat jóval kisebb mennyisében (5-15 ml) mint a növényi olajokat (30ml-től).

Tulajdonságaik

A növényi olajok nem párolognak el, viszont avasodásra hajlamosak. Ezzel szemben az illóolajok oxidálódnak és elvesztik terápiás tulajdonságukat, de nem avasodnak meg. Gyorsan elpárolognak ha napfény éri őket, és a műanyagokat is „megeszik”, ez egy természetes tulajdonságuk, ami a koncentráltságukból ered, ezért kaphatók barna üvegcsében. Az illóolajok jellegzetes erős aromával rendelkeznek, míg a növényi olajoknak jóval gyengébb illatuk van, már ha van nekik.

Ha még ebből a kis összefoglalóból sem sikerült tisztázni a különbséget, akkor gondolj bele mi lenne ha étolaj (hiszen az is egy növényi olaj) helyett illóolajat tennél lábosba és melegítenéd, vagy fordítva a párologtatóba étolajat tennél?

Az illóolaj elpárologna az étolaj meg csak forrna és odakozmálna a párologtatóban.

 

Remélem sikerült tisztázni a különbséget, de ha kérdésed van keress bátran az aroma@helencosmetics.hu email címen!

Lívia és az Aroma manufaktúra család

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések

Keresés