Termékek Menü

​Hogyan készül a kakaóvaj?

Manapság rengeteg földi jóhoz van hozzáférésünk, ha tudjuk, hol keressük azokat. Szerencsére az internet ebben is segít minket. Ha kakaóvaj a kiszemelt célpont, akkor érdemes a legjobb fajtát kiválasztani, sőt esetleg olyan országból importálni, amelyben ténylegesen készítik magát a terméket.

A frissen szüretelt kakaóbab általában 40-50% zsiradékot tartalmaz, amely természetesen magában még nem alkalmas a fogyasztásra. Ahhoz hogy a kakaófa terméséből kakaóvaj legyen, a fa gyümölcsét fel kell bontani, a magokat kell gyűjteni, majd kiszárítani.

Ebben az állapotban már felhasználható kakaóporként, azonban a kakaóvaj még nem készült el. Miután megszikkadt, de még nem száradt ki, jöhet a sajtolás, amely annyit jelent, hogy a magokat ledaráljuk és összepréseljük egészen sűrű állagúra.

A súrlódástól keletkezett hőmérséklet csupán 45 fokig melegíti magában a magokat, így azok megőrzik gazdag hatóanyag tartalmukat, azonban ezzel egy időben folyóssá is válnak, amely már maga a kakaóvaj. A folyamat eredménye a szűz, szűretlen kakaóvaj, mely sötétbarna színű és rendkívül jó illata van. A kakaóvaj rendkívül egészséges és sok különböző felhasználása van.

Általában az elkészítés után még párszor megszűrik a vajat, mely így elveszíti csokibarna színét, és kissé sárgás, törtfehér színt vesz fel. Az igazán jó minőségű kakaóvaj gazdag zsírsavakban, ezért rendkívül gyakori a naptejekben és egyéb bőrápoló termékekben, amelyeket szinte bárhol meg lehet vásárolni. ha a kakaóvajat egyedileg szeretnénk felhasználni, arra is van lehetőség manapság már.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések