Termékek Menü

Kora-őszi aromaterápia 2. Bőrünk egészsége

Kora-őszi aromaterápia 2. Bőrünk egészsége

Előző blog bejegyzésünkben arról volt szó, hogy hogyan tudod megerősíteni immunrendszeredet a táplálkozással és az illóolajok segítségével. De az emésztőrendszerünkön kívül, bőrünknek is nagyon fontos szerepe van a baktériimok és vírusok elleni védelemben.

A bőrünk és nyálkahártyánk teszi ki testünk legnagyobb részét, így elsődleges védelmi vonalunkat ezek alakítják ki. Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy bőrünk egészséges és élettel teli, nyálkahártyánk pedig ép legyen.A táplálkozás szempontjából itt fontos kiemelni a cinkben gazdag ételeket, hiszen a cinknek legfőbb szerepe a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében van. Fogyasszunk tojást, zabpelyhet, marhahúst, teljes kiőrlésű búzából készült ételeket. Az A-vitamin megvédi a sejtjeinket az oxidációtól, megújulásukhoz és szaporodásukhoz járul hozzá. A legtöbb A- vitamin a húsokban és halakban illetve a tejben és a sajtokban található meg.A C-vitamin erős antioxidánsként védi sejtjeinket a szabadgyököktől, ezért fontos a gyümölcsök zöldségek fogyasztása. Az E-vitamin szintén védi sejtjeinket a szabadgyököktől, illetve bőrünk ápolásában is fontos szerepe van. Leginkább a napraforgómagban, mogyoróban, spárgában, kukoricában, olívaolajban található meg.

 Mit tehetünk bőrünk egészségért illóolajok segítségével?

 Immunrendszerünk első védelmi vonalaként a bőrünk és nyálkahártyánk egy fizikai akadályt képez a baktériumok és vírusok ellen. Így az illóolajok egyrészt segítenek a fizikai védelemben, másrészt baktérium és vírusölő tulajdonságaik révén a bőrünk, illetve párolgásuk révén a nyálkahártyánk védelmében. Bázisolajokkal keverve, és testápolóként alkalmazva fenntartják bőrünk rugalmasságát, fizikailag is erősítve azt.Bőrünk immunvédelmét például egy illóolajos bedörzsöléssel vagy illóolajos fürdővel erősíthetjük. Ezek mellett a felhasználási módok mellett az illóolajok kettős hatása érvényesül, mert a meleg vízben illetve bőrünkre kenve az illóolajok párolognak is, így nem csak bőrünk felszínén hatnak, hanem belélegezve nyálkahártyánkon keresztül is. Erre alkalmas illóolajok a kardamom, a teafa, a fekete bors, a levendula, a kámfor, és a grape-fruit. Ezek az illóolajok mind baktérium- és vírusülő tulajdonságúak.

Így készítsünk bedörzsölőt, vagy fürdőolajat:

30 ml bázisolajba keverjünk 2 csepp teafa, 2 csepp grape-fruit, 2 csepp kámfor és 2 csepp levendula illóolajat. Ezt használhatjuk bedörzsölőnek mellkasunkon, vagy fürdőolaj koncentrátumként a fürdővízbe téve.

Tipp:A kókuszolaj kifejezetten jó baktérium- és virusölő hatással rendelkezik, ezért kókuszolajba keverve fokozhatjuk azok hatását.

Tipp:A narancsolajat a mediterrán kultúrában a népgyógyászat  használta immunerősítésre, és a betegségek leküzdésére. Használhatunk egy kevés narancsolajat krémjeinkbe, vagy bázisolajba (pl:shea vaj, mandula olaj, argán olaj) keverve, mivel megvédi bőrünket és annak gyógyulását is elősegíti. Próbálhatjuk még teafával vagy mirhával keverni a bázis olajunkat. Ezek az olajok szintén baktérium és vírusölő tulajdonsággal rendelkeznek, de emellett a mirha kifejezetten jót tesz bőrünknek is, mivel gátolja az öregedést és fenntartja bőrünk egészségét.

Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően a shea vaj, a mandula, az avokádó és az argán olaj is kiváló alapok lehetnek a narancs és mirha olajok keveréséhez.

Bőrápoló olaj recept: 30 ml a fent említett olajokból,ehhez keverjünk a kiválasztott illóolajokból 3-3 cseppet

Jó munkát a fenti receptek elkészítéséhez! Használjátok egészséggel a saját magatok által elkészített bőrápoló olajokat.

Lívia és az AromaManufaktura család.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések