Termékek Menü

Locsolkodjunk rózsavízzel természetesen

Locsolkodjunk rózsavízzel természetesen

Egy hét és itt a Húsvét! Van, akinek a sonka, és a nyuszi csoki, másoknak pedig a piros tojás jut eszébe erről. Nekünk a locsolkodás, hiszen a virágvizeinknek és illóolajainknak fontos szerepe lehet ilyenkor.

Valaki még mindig a régi szokások szerint egy vödörrel vagy szódás üveggel indul locsolkodni, mások „elcsenik” feleségük drága parfümjét, a gyerekek pedig az óvodában és iskolában is, leginkább a boltokban kapható „nyuszi parfümökkel” locsolkodnak. Te családod idén locsolkodjon természetesen virágvizekkel!

 

„Jó reggelt, jó reggelt,
Kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel,
Hogy ne hervadozzál.
Kerek erdőn jártam,
Piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin,
Mindjárt ideszálltam.
Nesze hát rózsavíz,
Gyöngyöm, gyöngyvirágom.
Hol a tojás, piros tojás?
Tarisznyámba várom!”

Mit szólnál, ha idén kicsit a hagyományokhoz híven, viszont a modern szokásokhoz is híven illatos virágvizekkel locsolkodnának férfi családtagjaid? A virágvizek a természetessége mellett, másik nagy előnye, hogy nem csak egy újabb hajmosással szabadulhatsz meg az illat kavalkádtól. Itt is érvényes, hogy mint az illóolajoknak, úgy a virágvizeknek sincs olyan hosszantartó illata, mint a parfümöknek. Ez az, amiért kisfiadnak idén a locsolkodáshoz inkább virágvizet adj a kezébe, hiszen a kislányok sem fognak ettől ezerféle parfüm felhőjében illatozni.

Hagyományosan a locsolkodás a termékenységkultusszal van kapcsolatban, a férfiak járták a falukat és vízzel alaposan meglocsolták a lányokat. Ők pedig hímes tojásokat adtak hálából, hogy nem maradtak szárazak. Ez a szokás is modernizálódott, hiszen ma már kölnivel locsolnak a fiuk.

Készíthetünk illóolajokból is parfümöt! Például geránium, levendula, ilang-ilang, és mandarin illóolajából kedved szerint készíthetsz parfümöt, de bármelyik általad kedvelt illóolaj alkalmas erre a célra. Csak egy spriccelős üvegre, 10-20 csepp illóolajra, egy kis alkoholra és vízre van szükséged.

Ha már a parfüm természetes, akkor a lányok is készülhetnek természetes tojásfestékkel festett tojásokkal! A díszítéshez, pedig próbáld ki a méhviaszos technikát. Nagyon szép mintákat készíthetsz, ha felolvasztott méhviasszal díszíted a tojást (írókával vagy fogpiszkálóval), és utána fested be. Festés után egyszerűen, hajszárítóval melegítve letörölheted a felesleges viaszt a tojásról, a tojásod pedig szép fényes lesz.

Milyen természetes anyagokból készíthetsz festéket?

  • Vörös: vöröshagyma
  • Lila: lilahagyma
  • Bordó: cékla
  • Kék: vöröskáposzta vagy bodza
  • Sárga: narancshéj, kurkuma vagy az orbáncfű virága
  • Zöld: spenót, csalán

 

Jó Húsvéti készülődést természetes anyagokkal!

Lívia és az Aromamanufaktúra család

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések virágvíz