Termékek Menü

Mosódió, avagy mosás a természet erejével

Mosódió, avagy mosás a természet erejével

Antiallergén, környezetbarát, nem fakítja a ruhák színét és gazdaságos. Nagyon egyszerű a használata, ruháidat természetes módon puhává teszi, mindenféle vegyszer használata nélkül. Mondhatni, hogy a természet adta egyszemélyes mosó és öblítő szer, amit mindenki használhat, és még gazdaságos is.

A szappanfa (Sapindus mukorossi)  Délkelet-Ázsiában őshonos szappanfa termése a mosódió. Ennek a csonthéjas termésnek héjában található szaponin maga a tisztítószer. Melyet Indiában, Nepálban, Pakisztánban és Indonéziában már évszázadok óta használnak mosásra. Ezekben az országokban termesztik, lehulló termését a helyiek  begyűjtik, magozzák és szárítják.

Hogyan tisztít?

A mosódió héjában található a szaponin kb. 13-14%-os koncentrációban. A mosódióhéjat egy kis tasakban, vagy páratlan zokniban a ruhák közé kell helyezni. A szaponin mosás köben meleg víz hatására kioldódik a mosódióból. Úgy hat mint a szappan, természetes felület aktív anyagként kioldja a ruhákból a szennyeződéseket, közben a textiliák anyagát nem roncsolja, 30-95°C-os mosási hőmérsékletig megbízhatóan működik.

Kik fognak nagyon örülni?

Allergiások, különféle bőrbetegségek esetén (pl: ekcéma) és kisbabák esetében is megbízhatóan használható mert nem okoz bőrirritációt.

Környezetbarát, természetben 100%-ig lebomló, foszfát és szintetikus anyag mentes. (hogy ez miért fontos arról lentebb még írok)

Használata

Egy adag ruha mosásához 4-8 fél dióhéj szükséges, melyek akár 3-4 alkalommal is felhasználhatóak.  Jó zsíroldó hatással rendelkezik, így képes eltávolítani a hétköznapi szennyeződéseket és elveszi a kellemetlen szagokat is. Fehér ruhák mosása esetén érdemes fehérítőszert, mosószódát vagy folttisztító sót  adni a mosáshoz. Nehezebben eltávolítható foltok esetén is érdemes folt tisztítószert használni, vagy előkezelni a foltokat. A mosódióval való mosás során a ruháid puhák lesznek, így öblítőt sem feltétlenül muszáj használnod, de ha illatosítani akarsz, vagy fertőtleníteni, egy természetes, mondjuk illóolaj alapú öblítésnek van létjogosúltsága.

Kérdések, amiket biztosan megkérdeznél:

Honnét tudom hogy lehet e még a következő mosásnál is használni? Ha megtapogatod és ragadnak a héjak akkor még van elég szaponin tartalma és nyugodtan használhatod a következő mosáshoz is.

Túl sok mosósiót használtam? Ha azt érzed, hogy ruháid mosás után kemények, akkor következő mosásnál használj kevesebb mosódiót.

Miért habzik kevésbé mint egy mosószer? A habzás mértéke semmilyen összefüggésben sincs a tisztító hatással. Attól, hogy kevésbé habzik ugyanúgy eltávolítja a szennyeződéseket.

Mi a baj a foszfátokkal és a szintetikus anyagokkal? Foszfátok lágyítják a kemény vizet, ami hatékonyabbá teszik a mosást, viszont a szennyvízzel az élővizekbe kerülve elősegítik az algásodást, így a halak és vízi élőlények nem jutnak elég oxigénhez. Szintetikus anyagok között pedig nagyon sok allergén található, emellett környezetünkben is nehezebben bomlanak le.

Öblítőszereket nem kell használni? Öblítőszert nem kell használni, mivel a szaponin nem marad a ruhában, ha mégis akkor sem okoz semmilyen allergiás reakciót. A mosódió pedig természetes puhaságot ad ruháidnak.

Nem kell kivenni mosás közben a mosódiót? A mosódió nyugodtan maradhat a ruhák között a mosás végéig, hiszen a szaponin főként melegvízben oldódik ki, az öblítés pedig hideg vízzel történik.  Az esetlegesen a ruhák között maradó kevés szaponin csak puhaságot és tartást ad a ruháknak.

Mivel illatosítsam a ruháimat? Ha nem tetszik a mosódió illata, vagy szeretnél illatos ruhákat akkor ajánljuk az ecetes vagy citromsavas öblítést illóolajokkal (1 literes flakonba tölts 1dl ecetet vagy 1 kanál citromsavat, és 40 csepp illóolajat, majd töltsd gfel vízzel, mosásonként kb 50 ml-t tölts a mosógép öblítő rekeszébe). Ha tartós illatosítást szeretnél ajánljuk a mosóparfümök használatát.

Mi mindenre használható még a mosódió? Főzetét bőr és hajtisztítószerként is használják, emellett illóolajokkal együtt használva alkalmas általános tisztítószernek is.

Rendeld meg most!

Lívia és az Aroma Manufaktúra család

Tartalomhoz tartozó címkék: blog bejegyzések